Inspiratie en Ontmoeting

Het programma van  Inspiratie & Ontmoeting Neede en Vorming & Toerusting Eibergen 2017

Najaar 2017

Preek van de leek: Nicolas Mansfield Oude Mattheüs Zondag 8 oktober 15.00 uur
Bibliodrama: Marieke Andela (opgave vooraf) Gebouw Diekgraven Dinsdag 17 oktober 19.30 uur
Catharijne convent (opgave bij: Jannie ten Barge of Herbert Harderwijk) Utrecht
(gezamenlijk met de bus)
Zaterdag 4 november 9.50-17.30 uur
Geweld en religie: Lucien van Liere universitair hoofddocent religie-wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Huve Woensdag 15 november 20.00 uur
Filmmiddag:
”De zee van pelgrim Antonio”
Gebouw Diekgraven Zondag 19 november 15.00 uur
Story of God “the power of miracles Gebouw Diekgraven Dinsdag 12 december 20.00 uur
Top 2000 dienst: m.m.v. Gospelkoor Spirit Oude Mattheüs Vrijdag 29 december

4 november 2017 - Utrecht -
Luther, dé tentoonstelling in museum Catharijneconvent

Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg spijkerde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende Luther neemt de bezoeker mee naar een roerige tijd aan het einde van de middeleeuwen, waar de kerk het alomtegenwoordige geloof van de mensen misbruikt om zichzelf te verrijken.
Luther spreekt zich uit tegen de corrupte praktijken van de paus en de kerk van Rome. Deze actie leidt tot een kerkscheuring, die ook onuitwisbare sporen na laat op maatschappelijk en politiek gebied.

Deze cultuurhistorische tentoonstelling brengt Luther en zijn tegenstanders voor het voetlicht. Zij toont in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van deze invloedrijke, reformatorische rebel. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie. De koppeling met de huidige tijd en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven zijn hierbij steeds voelbaar.

Op zaterdag 4 november kunt u mee naar deze tentoonstelling, inclusief inleiding en daarna kan ieder voor zich de tentoonstelling bezoeken.
Opstapplaatsen in Eibergen en Neede, max 50 personen, de entree à €12,50 betaalt u zelf en  het vervoer kost €15,- p.p. inclusief 2 kopjes thee/koffie bij een volledige bezetting van 50 personen. Of er een toeslag op de entree komt is op dit moment nog niet duidelijk. Nadere info volgt in het oktobernummer van het kerkblad, maar opgeven is nu al mogelijk.
In Neede bij Herbert Harderwijk, tel: 06-40714553 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 19 november 2017 - Gebouw Diekgraven -
Film: De Zee van pelgrim Antonio

“Canudos is geen hemel. Toch woont God hier.”

Een Braziliaanse utopie die driemaal is weggevaagd maar weigert te verdwijnen.

In deze film wordt het aangrijpende verhaal van pelgrim Antonio en de door hem gestichte vrijstaat Canudos verteld. Midden in de Sertão – een woeste, afgelegen streek die berucht is om zijn jarenlange droogten – kwamen duizenden ontheemde indianen, opgejaagde slaven en arme blanke landarbeiders bijeen in een utopische samenleving gebaseerd op solidariteit. Het is een reis op zoek naar de mensen en de dromen van Canudos. Naar de droogte en het water, naar de hoop en de heimwee. En naar de bron van hun diep doorleefde vertrouwen.

Reizende Bioscoop
Zeven jaar werkten Mendel Hardeman en Susanne Dick aan deze film. Tijdens de laatste opnamereis brachten ze een reizende bioscoop mee, om delen van de film te vertonen in de streek waar de geschiedenis zich had afgespeeld. In afgelegen dorpjes zonder water en elektriciteit kwamen mensen na zonsondergang bijeen rond een witte muur om voor het eerst van hun leven een film te zien.

Deze aangrijpende vernieuwde film is nu in Nederland uitgebracht. En net als in Brazilië zijn daarvoor maar twee dingen nodig: een groep mensen en een witte muur.

De filmmaker is zelf bij de vertoning aanwezig, en na afloop is er uitgebreid ruimte voor vragen en napraten.
Meer info: www.antoniofilm.com

We bevelen deze film van harte bij u aan:
-zondagmiddag 19 november
-15.00 uur
-Gebouw Diekgraven in Neede

Gelegenheidskoor 2018

Er komt weer een gelegenheidskoor! Onder leiding van Ad Krijger gaan we een nieuwe cantate zingen: "Een taal van liefde". De muziek is van Chris van Bruggen en Peter Rippen, die ook de bekende oratoria De Appelbloesem en De Graankorrel hebben gecomponeerd. Het muzikale karakter van deze cantate lijkt sterk op die muziek.
Het plan is, om met zangers en zangeressen uit Eibergen-Rekken en Neede (deelnemers uit andere plaatsen zijn natuurlijk ook welkom) het stuk uit te voeren in de ochtenddienst van zondag 15 april in De Oude Mattheus. Ook is het de bedoeling de cantate in een kerkdienst in Neede te zingen; de datum daarvan wordt later bekendgemaakt.
We willen gaan repeteren op zes of zeven zaterdagochtenden van 10 tot 12 uur; voor het eerst op 24 februari 2018.
Opgave - het liefst per mail - bij:
Graag met vermelding van je stemsoort: sopraan, alt, tenor of bas.

Een hartelijke groet namens de voorbereidingsgroep,
Bert Westhuis.

Sinds een tijdje werkt de commissie Inspiratie & Ontmoeting samen met de commissie cvt Eibergen-Rekken. Wij en zij nodigen u van harte uit om ook aan die activiteiten deel te nemen.

Elke activiteit wordt ook nader aangekondigd via kerkgroet en website. Ons e-mail adres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een vriendelijke groet,
De werkgroep Inspiratie & Ontmoeting