Charter van Groningen

Ondertekend in de kerkdienst van 29 april 2018

Foto's van deze dienst zijn te vinden in het Fotoalbum. U kunt het Charter van Groningen hier lezen.

De INLIA kaars staat in de kerk, bij binnenkomst links op de tafel.

Afbeeldingen van de kaars (30 jarig jubileum Charter van Groningen) zijn ook in het Fotoalbum te vinden. Hieronder meer informatie over de afbeelding op de kaars:

Kunstenares Mary Koning (Amsterdam, 1912-1998) maakte het schilderij dat is afgebeeld op de kaars. Deze kunstenares was jarenlang als verpleegkundige werkzaam voor het Rode Kruis en werkte internationaal in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen - omdat zij wilde zijn waar ze nodig was. Op 76-jarige leeftijd gaf ze zich over aan de schilderkunst. In de tien jaren tot haar dood maakte ze meer dan 450 werken. Haar werken worden op diverse plekken geëxposeerd.

In 1997 – één jaar voor haar overlijden – bezocht Mary Koning het tentenkamp voor vluchtelingen in de Drentse bossen bij Beilen. Zij werd bijzonder getroffen door het lot van deze mensen, zogeheten Technisch Onverwijderbare Vreemdelingen. Mensen die door de Nederlandse overheid waren afgewezen en vervolgens nergens heen konden: niet naar hun land van herkomst, niet naar een ander land. Gevangen in een uitzichtloze situatie, zonder voedsel en onderdak op straat gezet. De kerken in en rond Beilen, de Raad van Kerken en INLIA vingen hen op.

Mary gaf in haar schilderij uiting aan haar gevoel: deze mensen is hun stem, hun gezicht afgenomen. Wij zijn bijzonder erkentelijk dat we dit kunstwerk op de kaars kunnen afbeelden. De kaars die het licht door het hele land brengt om te tonen dat het licht nimmer door de duisternis wordt verdreven, maar dat juist het omgekeerde het geval is: het licht verdrijft de duisternis; het licht, blijvend teken van hoop en redding.

Met het tentenkamp gaven INLIA en de kerken gehoor aan een oproep van de Raad van Kerken in Nederland, in het kader van de campagne ‘Voor een Humaan en Rechtvaardig Asielbeleid’.  Het tentenkamp was in feite een van de eerste vormen van ‘bed, bad, brood’-opvang in Nederland.

In de dertig jaar van het verbond van het Charter van Groningen hebben duizenden kerken in Europa zich ingezet voor vreemdelingen in nood, hebben kerkelijke gemeenschappen omgezien naar kwetsbare mensen zoals opgedragen in de tekst van Mattheüs 25. Duizenden mensen hebben daardoor een veilig bestaan kunnen opbouwen, weer een leven gekregen.